Cum încarci o Dacia Spring în fața blocului: cât durează, la ce trebuie să fii atent
Având în vedere vânzările înregistrate de Dacia Spring, aceasta pare să fie cea mai populară mașină electrică de pe străzile din România. În lipsa unei infrastructuri extinse de încărcare, însă, mulți români ajung să-și încarce Dacia în fața blocului, la priză.
Stațiile de încărcare pentru mașini electrice, nici măcar în orașele mari precum Cluj sau București, nu sunt foarte multe sau, mai corect, nu sunt suficiente. Aproape de fiecare dată sunt ocupate și, din acest motiv, oamenii ajung să-și încarce mașinile electrice lent sau foarte lent, în fața blocului. Ca referință, până și Dacia Spring se poate încărca în 30-40 de minute la o stație de încărcare rapidă, dar la priza de acasă, timpul crește cu ușurință până la 10-15 ore.
Cât durează să încarci o Dacia Spring acasă
În clipul de mai jos, un clujean a explicat cum își încarcă noua sa mașină electrică la bloc, cu acordul vecinilor, folosind un prelungitor de 20 de metri și cablul furnizat de Dacia. Timpul de încărcare variază destul de mult în funcție de punctul în care se află bateria, atunci când o pui la priză.
De exemplu, de la 35% la 100% ajunge în aproximativ 10 ore. Din păcate, în situația în care ajunge mai târziu la priză, iar bateria este la 2%, timpul de încărcare până la 100% sare până la 15 ore. Ca un detaliu drăguț, posesorul de Dacia Spring nu este neapărat deranjat de cele 10-15 ore, cât de faptul că autoturismul pe care îl are în posesia sa de aproximativ șase luni a venit fără un bec în portbagaj, un sistem de iluminare ca să vadă pe timp de seară ce se întâmplă cu bagajele. Din fericire pentru el, și-a improvizat un bec pentru a remedia sursa de supărare.
Tot din experiența personală, clujeanul a insistat pe faptul că, deși la o stație de încărcare rapidă ritmul la început este de 30 kW, valoarea scade la aproximativ 20 kW după un timp.